Home Studio Alapok

Home Studio Alapok

Itt megtalálsz minden fontos információt, hogy a saját stúdiódat megtervezhesd. Néhány példán keresztül betekintést nyerhetsz a különböző témakörökbe és kezdő stúdió elképzelésekbe. Ha nem szeretnéd az összes példát elolvasni, itt azonnal a kívánt oldalra ugorhatsz:

1. Alap mindenes home stúdió
2. Elektronikus zene
3. Hip-hop és R’n’B
4. Hangszer és ének felvétel

Alap mindenes home stúdió

Kezdő mindenes home stúdió

 

Lehet, hogy egy stúdiót akarsz a bandának. Lehet, hogy nem is akarsz bandát? Miért ne lennél Te az? Lehet, hogy csak hangot akarsz a videóidhoz, de akár az is lehet, hogy egy ötletekkel teli művész vagy, aki a saját kreativitásának határait keresi.

Azért ne hidd, hogy ha megvan az eszközöd, a hangzás a megegyező lesz a több millió dollárt érő stúdiók hangzásával. Ez így nem megy. Kell egy zenei hozzáértés, hogy zenét komponálj, ezen felül pedig tudnod kell kezelni az eszközöket a stúdiódban. A zenei talentum nagyon fontos. Ugyanakkor ez nem jelenti azt sem, hogy a hangszereken, pl. egy zongorán úgy kell tudni játszani, mint egy profi.

Önmagában a stúdiót úgy kell tekintenünk, mint egy hangszert. Mint bármilyen más hangszer esetében, a gyakorlás teszi a mestert – a próbálgatások, a kísérletezgetés, különböző dolgok kipróbálása visz minket közelebb a célhoz. Egy idő után rá fogsz jönni, hogy a zenekészítés egy mesterség és a stúdió a műhelyed.

A számítógépen felül az egyik legfontosabb eszköz a hangkártyád/audio interface-ed lesz. Már jó pár éve több típusú interfésszel találkozhatunk. Kezdésnek ma már nem kell az éves fizetésünket rászánni egy ilyen eszközre. Elég, ha egy stabil és lehetőleg minimum két bemenettel rendelkező interfészt választasz, mint az itt javasolt Focusrite Scarlett 2i2. Ha érdekel az interfészek közti különbség és többet szeretnél róluk megtudni, kattints ide a részletes cikkünk elolvasásához.

A következő fontos pont a lehallgatás. Ez lehet egy fejhallgató, de még inkább egy hangfal. Mindkettő hasznos és mindkettőnek megvannak az előnyei. A hangfal tekintetében fontos leszögezni, hogy a Hi-Fi hangfal mindenképp átmeneti megoldás a kezdők számára, előbb-utóbb kell egy belépő szintű stúdió hangfal. Még ha ezek színezik is a hangot, sokkal pontosabbak, mint a Hi-Fi hangfalak és a hibák felfedését is elősegítik. A stúdió hangfal a hang legélethűbb reprodukálását hivatott elvégezni, nem szépíti túlzottan a hanganyagot. Kezdésnek vegyél egy aktív közeltéri monitort, mint pl. a Fostex PM-05-öt és biztos lehetsz benne, hogy nagyobb hangerőnél is stabilan kapod a hangfal karakterét, ráadásul olyan részleteket is hallhatsz, amiket azelőtt nem. Javasoljuk, hogy a hangfalakkal kapcsolatos részletes cikkünket olvasd el itt. Ha pedig érdekel a Hi-Fi és a stúdió hangfalak közti különbség, ezt a cikket is érdemes megnézni.

Az egyedüli kapcsolat a billentyűzeten és az egéren kívül a MIDI eszközökön keresztül jön létre a modern szekvenszerekkel – amennyiben nem élő hangszerekről beszélünk. Ehhez mindenképp javasoljuk egy MIDI billentyű beszerzését, lehetőleg 49 billentyűvel. Ez az esetek többségében hasznos, a kisebbek leginkább utazáskor jelentenek előnyt – még ha nem is vagy egy Clayderman. A minőséget illetően nem kell nagyon félned, a belépő kategória jó ideig ki fog szolgálni, a forgópotik és tekerentyűk pedig az esetek túlnyomó részében nem fontosak a kezdő zenész számára, csak villogni lehet vele. Az itt említett Alesis egy jó választás, hogy a software szintiket és Romplereket is tudd majd használni. A billentyűzetekről természetesen részletes cikkünk is van, erre is pillants rá!

Szóba kerültek a szekvenszerek és állandó kérdés a kezdő zenészeknél, hogy mégis mivel vegyék fel, rendszerezzék, alkossák meg zenéiket/felvételeiket. Szerintünk az egyik legjobb választás az Ableton az elektronikus zenészek számára, az élő vagy hangszerelt zenék tekintetében a Logic és a Pro Tools vezető szerepet tölt be – utóbbiakat viszont nem a legegyszerűbb megtanulni. Ha Windowst használsz, akkor adhatsz egy esélyt a Sony Acid Pro-nak is. Választásodat segíti, ha tájékozódsz a szekvenszerekről szóló rovatunkban, ide kattintva.

Ha a fentiek már megvannak, már csak apróságok maradtak. Érdemes lehet egy olcsó dinamikus mikrofont beszerezni, mint pl. az itt említett Audio-Technica MB3K-t. Ha a későbbiekben fontosnak tartod a mikrofonnal történő felvételt, az oldalunkon részletes információkat találsz a mikrofonokról és az előfokokról is. Ilyenkor nem szabad megfeledkezned a járulékos költségekről sem, hisz a kábelek minősége bizony számít, csakúgy, mint az akusztika javítása, (habár kezdet kezdetén nem fontos még ezen rágódnod). Ennyi információval a birtokodban biztosan megfelelő kezdő stúdiód lehet és jó alapod a tanulásra és még fontosabb: a szórakozásra 😉