Home Studio Alapok

Home Studio Alapok

Itt megtalálsz minden fontos információt, hogy a saját stúdiódat megtervezhesd. Néhány példán keresztül betekintést nyerhetsz a különböző témakörökbe és kezdő stúdió elképzelésekbe. Ha nem szeretnéd az összes példát elolvasni, itt azonnal a kívánt oldalra ugorhatsz:

1. Alap mindenes home stúdió
2. Elektronikus zene
3. Hip-hop és R’n’B
4. Hangszer és ének felvétel

Hip-Hop és R’n’B

Kezdő home studio (Hip-hop / RnB)

 

A kezdő hip-hop és RnB home stúdió nem különbözik drasztikusan a mindenes kezdő stúdiótól, mégis van egy-két olyan eszköz, ami fontos lehet. Ha ezen stílusok valamelyikével szeretnél foglalkozni, valószínűleg éneket/rappet is fel szeretnél majd venni. Ehhez elengedhetetlen a jó minőségű előfok és egy mikrofon. Az előfok tekintetében kezdésnek nem javasoljuk, hogy nagyobb összegeket költs, tanulj meg az interfészen lévő beépített előfokkal felvenni. Ha később szeretnél beruházni egy komolyabb előfokra, már valószínűleg tisztában leszel vele, hogy mit kell keresned. Ha mégis kíváncsi vagy a channel stripekre és előfokokra, esetleg nem tudod, hogy milyen szolgáltatások alapján kéne választanod, ez a cikkünk segíteni fog.

A mikrofon tekintetében két lehetőséged van. Ha akusztikailag kezelt vagy nagyon száraz, csendes szobában tudsz felvételt készíteni, javasoljuk a kondenzátor mikrofonokat, mint például az AT2010-et, ellenkező esetben egy SM57 és egy SM58 is jó választás a dinamikus mikrofonok tekintetében. Utóbbiak karakteresebb hangot, soundot adnak, mégse vesznek fel annyi háttérzajt. Az AT2010 jobban formálható, neutrálisabb hangot ad vissza kiváló részletességgel – zajos környezetbe mégse javasoljuk. Mikrofonokról további információkat olvashatsz részletes cikkünkben. Ne felejtsd el, hogy egy jó mikrofonállvány és egy pop-filter elengedhetetlen a stúdiódba. A rezgésmentes kengyel és az izolátor további segítség lehet, ha a büdzsé engedi.

Láthatod, hogy a kontrollerek tekintetében nem csak egy MIDI billentyűzetet javaslunk, érdemes beszerezni dobpadot is. Ez lehet AKAI LPD széria (legolcsóbbak közül az AKAI LPD8) vagy az MPD széria, mely 16 dob padot biztosít. Az egyszerűbb dobokat is kényelmesen fel lehet így ütni és még ha nem is létszükséglet, mindenképp kézenfekvőbb, élvezetesebb a hip-hop producerek számára.

A szekvenszereknél itt is azt válaszd, amelyik neked a legszimpatikusabb és kézre áll, ne azt, amit a haverod mond. Amik mindenképpen fontosak lesznek, azok a megfelelő stílus-azonos dob sample könyvtárak, hangminta-könyvtárak és egyéb fill hangok. A doboknál így biztosan találsz majd olyan alapokat, amikre tudsz építeni, még akkor is, ha külső forrásból szeretnél majd mintázni. A gyártók közül érdemes meghallgatni a Goldbaby, Sonic Specialist, Sounds in HD, Modernbeats, Primeloops könyvtárait és mintáit. A klasszikus AKAI MPC samplerek szépen lassan a múlt fényes csillagai lesznek – ha nem dolgoztál ilyenen és eleve számítógépen készítesz zenét, érdemes lehet elgondolkozni a Native-Instrument Maschine kontrollerein, melyek ugyan nem a legolcsóbb kiegészítői egy stúdiónak, mégis minden pennyt megérnek. A hangmintákat, a szekvenszert és a kontrollert is kapod hozzá, így gyakorlatilag mindent a kezed alá ad a gyártó, hogy akár külső szekvenszer nélkül is azonnal tudj zenét készíteni. Az új kontrollerekhez pedig szoftver szintetizátor(oka)t és effekteket is adnak a csomaghoz.

Lehallgatás tekintetében itt is elmondható, hogy 100.000 Ft feletti pár árban kell keresgélnünk, ellenkező esetben nagyon keserves lesz pontosan lekeverni a zenét vagy egyáltalán kivenni, hogy mit csináltunk. A Hip-Hop sok esetben igen mély basszusokat is megkíván – fontos, hogy halljuk a részleteket! A legolcsóbbak közül az M-Audio BX5a, illetve a Fostex PM-05 MkII jó választás lehet. Ha többet szánsz rá, érdemes az Adam és a Genelec háza tájáról is demózni. Általánosságban elmondható, hogy kb. háromszoros árat kell fizetni a következő szint meglépéséhez. Kezdésnek inkább azt javasoljuk, hogy a hangszigetelést vedd fontolóra, mielőtt szintet lépsz.