Home Studio Alapok

Home Studio Alapok

Itt megtalálsz minden fontos információt, hogy a saját stúdiódat megtervezhesd. Néhány példán keresztül betekintést nyerhetsz a különböző témakörökbe és kezdő stúdió elképzelésekbe. Ha nem szeretnéd az összes példát elolvasni, itt azonnal a kívánt oldalra ugorhatsz:

1. Alap mindenes home stúdió
2. Elektronikus zene
3. Hip-hop és R’n’B
4. Hangszer és ének felvétel

Hangszer- és ének felvétel

Otthoni stúdió hangszer- és ének felvételre

 

Hangszer felvételre vagy az eddigieknél komplexebb stúdiófelhasználásra többet kell költened, még ha kezdő stúdió is a téma. A felvétel-orientált stúdióban – az előzőekhez viszonyítva – a hangsúly az előfokon és A/D konverteren van, hisz külső forrást rögzítesz, nem generálod a hangot in-the-box. Az előző stúdió példákat mindenképp olvasd át és ezen felül tájékozódj a felvétel-specifikus témákat illetően. Ilyen például a hangkártyák, a külső előfokok és a mikrofonok témaköre.

A hangkártyáknál itt is választhatsz olcsóbb kategóriát, kiegészítve egy külső előfokkal a hangszerek és mikrofonok jelének erősítésére. Példának okáért – szimultán két sáv felvételére – jó választás lehet a Scarlett 8i6 + ISA One vagy Apogee Duet 2 + ISA One páros Mac felhasználóknak. Ha project stúdióban és több sávban gondolkozol (pl. dobokat is szeretnél felvenni), akkor teljesen más költségekkel számolj – ez a “stúdió példa” nem erre lett kiélezve. A felvétel minősége a mikrofonon/hangszeren is múlik, de nagyon fontos az előfok, ha tiszta és kiemelkedő minőséget szeretnél elérni. A felvételhez elengedhetetlenek a mikrofonok, így jó esetben beruházol egy alap mikrofon parkra – ez pedig a stílusodtól és a hangszerektől/énekestől függ. Ha mindenképp meg kéne jelölni három mikrofont, akkor a következőt mondanánk: AT2020, Shure SM57, Rode M3.

Midi kontroller tekintetében az olcsóbb kategóriában jó választás lehet az Alesis QX61. Ha zongorázol vagy sokkal komolyabbra vágysz, akkor keress fel egy hangszerboltot vagy stúdió berendezéseket forgalmazó kereskedést és kérd ki a véleményüket. Itt számíts rá, hogy többszörösét kell elköltened egy belépő szintű MIDI billentyűzet árának. Ha mindenképp javasolnunk kéne valamit, talán a Kurzweil vagy Clavia háza tájárol tennénk ezt (első körben).

Hangfalakról beszélve itt is egy fokkal drágább dukál, mint pl. a Fostex PM-1 MkII vagy a Yamaha HS80M (akár dedikált mélynyomóval párosítva). Ha a büdzsé megengedi, válaszd a Genelec 8030 párost és biztos lehetsz benne, hogy nem érheti rossz szó a lehallgatást. A hangfalak elhelyezéséről és a stúdió monitorokról bővebb cikkünket itt találod.

 

Szót érdemel még a szekvenszer, melyből ipari standardként a Pro Tools-t emelnénk ki, Mac specifikusan a Logicot, de a többi szekvenszerrel se lősz mellé; ez megint szájíz kérdése, pláne “kollaboráció-mentes” otthoni stúdió esetén. Kiegészítők sorára kell még költened, tehát ne felejtkezz meg a jó minőségű mikrofon állványokról, kábelekről, átalakítókról, pop-filterről, izolátorról, hangszigetelésről/-csillapításról és adott esetben a hangfal állványról. Mint említettük, ez a stúdió nem alkalmas zenekarok projekt szintű felvételére, viszont ha a dobot leszámítjuk, minden mást fel tudsz vele venni kiemelkedő minőségben. Ha merészek vagyunk, kijelenthetjük, hogy akár komolyabb keverést és alapvető maszterelést is megengedhetsz magadnak. Az összes stúdió közül ez a legdiverzifikáltabb, hisz sokrétűbb igények jelentkeznek, mint a többinél. Ez azt jelenti, hogy az itt leírtak a többi példától eltérően csak irányadóak, valószínűleg nem passzol a saját igényeidhez teljes mértékben.

Ha további segítségre lenne szükséged az eszközök kiválasztásában vagy kérdéseid merültek fel, keress minket bátran a Facebook-on! 😉