Home Studio Alapok

Home Studio Alapok

Itt megtalálsz minden fontos információt, hogy a saját stúdiódat megtervezhesd. Néhány példán keresztül betekintést nyerhetsz a különböző témakörökbe és kezdő stúdió elképzelésekbe. Ha nem szeretnéd az összes példát elolvasni, itt azonnal a kívánt oldalra ugorhatsz:

1. Alap mindenes home stúdió
2. Elektronikus zene
3. Hip-hop és R’n’B
4. Hangszer és ének felvétel

Elektronikus zene

Kezdő home stúdió (elektronikus zene)

 

A kezdő elektronikus zenész és producer stúdiója annyiban különbözik a “mindenes” stúdiótól, hogy fontosság szerint inkább in-the-box haladunk, tehát a külső előfok nem lesz annyira fontos, mint a konverter és a szoftverek/szintik. Ez abban az esetben NEM igaz, ha analóg szintikkel, külső anyaggal vagy énekessel szeretnél dolgozni. Kezdőként ezt valószerűtlennek tartjuk, ezért a javasolt stúdió setupot ennek tudatában állítottuk össze. Az elektronikus zenék is milliónyi stílusra bonthatók, de szinte mindegyikben közös, hogy valamilyen generált hangot használnak, így pl. a dob sok esetben szintetizált vagy minta alapú, a basszus és szinti hangok manapság leginkább valamilyen software-ből szólnak.

A hangkártya kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy – a stabilitás mellett – jó konverterei legyenek. Ez fontosabb, mint a ki- és bemenetek száma és az előfok. A belépő szintnél fontolgathatjuk a Scarlett 2i2-t, a Roland UA-55-öt, illetve Mac felhasználóknak nagyon jó választás az Apogee One vagy drágább testvére, a Duet 2. Utóbbiak rendkívül gyorsan dolgoznak és a konverterek minőségével se lesz probléma. Ha érdekel a hangkártyák témaköre, érdemes lehet elolvasnod részletes cikkünket róla. A hang útjáról és a konverterről is írtunk már, tehát erre is pillants rá!

A MIDI billentyűzetekről beszélve – bármilyen meglepő is – itt se javaslunk 49 billentyűnél (4 oktávnál) kevesebbet. A szoftver szintiknél nagyon kényelmes meghallgatni több oktávon, hogy miként szól, anélkül, hogy a transzponáló gombot nyomogatnánk állandóan. Ezen felül a harmóniáknál is nagy segítség lehet, még ha kezdetben nem is így gondolod. A kiegészítő kontrollerek szempontjából a többi stúdiótól eltérően itt az Ableton-hoz tervezett kontrollereket emeljük ki, melyek drasztikusan felgyorsítják és kényelmesebbé teszik a munkafolyamatot. Ilyen az AKAI APC40 vagy a Novation Launchpad, melyek elsősorban live act eszközök. Mindkettő nagy sikernek örvend jó ideje. Szekvenszerek tekintetében jelenleg az Ableton-t javasoljuk elsőként, legalábbis a zene elkészítésére (keverésre már nem feltétlen).
A hangfalaknál itt is elmondható, ami a többi stúdiónál. A Fostex PM-05 MkII-vel nem nyúlsz mellé, ha belépő árkategóriában keresgélsz. Mikrofont érdemes lehet vásárolni, kezdésnek csak valami olcsót, amivel tudsz szórakozni, ha pl. vocoder-re van szükséged. Ha mondjuk egy Audio-Technica MB3K-t veszel, ez a lehetőség is ki van pipálva. Ezzel nagyon alap vokál sávokat is tudsz rögzíteni és ha tetszik vagy énekessel is szeretnél dolgozni, később gondolkozhatsz a stúdiód bővítésén.

Hangmintákat is érdemes beszerezned, leginkább a dobok számára. Nagyon régóta és előszeretettel használják egyesek a Vengeance mintáit – még ha a minőséget illetően kifogásolhatóak is.  Sok más gyártótól találsz könyvtárakat stílusonként lebontva többek között a loopmasters.com és a soundstosample.com webhelyeken. A software szintiknél a két, talán legsűrűbben használt a Sylenth1 és a NI Massive, mely utóbbi a dubstep rajongók számára maga a kánaán. Romplerek tekintetében a ReFX Nexus és az Omnisphere a két talán legismertebb multiplatform program. Természetesen érdemes és üdvös más software-eket is kipróbálni, nem csak szintiket (effektek, glitch vst-k, torzítók, stb.)

A kiegészítőket érintve fontos lehet a hangfal állvány vagy alátét (más stúdióknál is), megfelelő kábelek és hangszigetelés, ami nagyon sokat javít a hangminőségen. A kezdők legtipikusabb hibáit már nem fogod elkövetni és nem fogsz egy többsávos interfészt, egy DAW rendszert és egy MPC 2500-ast megvenni majd rájönni, hogy van három drága cuccod, ami mind-mind ugyanazt csinálja. De természetesen nem fogja senki rád rúgni az ajtót és ordítani, hogy az effekt-processzor mit keres az asztalodon, ha csak hobbi-zenész vagy.