Kábel Tudor

Kábel Tudor

Zenekari próba, hangosítás, felvétel. Legyen bármelyik, a technika bekötése, a jel vezetése, a kábelezés alapfeltétele a jó minőségnek, a használhatóságnak. Nagyon fontos, hogy a “féltve őrzött” hangminőséget ne rontsuk tovább silány minőségű kábelekkel vagy tudatlanságunk miatt esetleg egy rossz választással!

1. Ismerkedés a csatlakozókkal

Csatlakozót használunk ha egy vagy több a kábelen áramló jelet, testet(földelés) szeretnénk továbbítani. A jel(ek) és a földelés(ek) az un. pólusokon(tüskék) keresztül kerülnek vezetésre.

1.1 A Csatlakozókat fajtáik szerint csoportosítjuk

  • papa v. mama
  • mono v. sztereó
  • fix v. lengő
  • aljzat v. dugó

Ezen belül, sajnos mindet – de még a nagy többséget is – elég nehéz lenne bemutatni itt, ezért csak nagy vonalakban a leggyakrabban használtak:

Csatlakozók

Ezeken kívül léteznek beépíthető kombinált csatlakozók.
Ezeket általában csak készen szerelve kaphatod meg.

Kaphatók továbbá:

  • Cserélhető színes sapkák, amiknek köszönhetően könnyebben áttekinthető lesz a kábelezés.
  • Biztonsági reteszelők amik meggátolják a csatlakozók nem várt kihúzódását. Előnyös megoldást nyújtanak főleg színpadon. Ezeknek egy hátulütőjük lehet: ha a biztonsági retesz megtartja a csatlakozót, a vezeték vagy a forrasztás szakadhat ill. kontakt hiba (megtört vezeték) jelentkezhet. Ezeket elkerülendő, könnyedén beszerezhetők erősített ill. biztonsági kábelek.
  • Átalakítók és a csatlakozótoldók:
    Ezek igen hasznosak ha pl. a csatlakozók “nem egymás párjai” és rögtönöznöd kell vagy “csak pár centi hiányzik, segít a csatitoldó”.

Sajnos ezeket a kütyüket általában csak rögtönzésre érdemes használni, mivel nagyon sokszor felveszik a rezgéseket (interferálnak), nem biztosítanak szép átjátszást és sok esetben hamar tönkre is mennek.

Szerk.: Nem árt tudni, hogy a minőséget és a földelés milyenségét tekintve a legrosszabb (!) a Jack csatlakozás, majd az RCA (magyarul a két leginkább használt). Az egyik legrégebbi és legstabilabb megoldás az XLR és kimondottan jónak számít a SpeakOn csatlakozó. (A gitár gyártók igazán leszokhatnának a Jack csatiról.)

Pár márka: Gamma, Neutrik, Reloop, Copya, SE, Datong, Sennheiser

2. Ismerkedés a kábelekkel:

A kábeleket használjuk jel, feszültség továbbítására, csatlakozó segítségével.

Tehát csatlakozó + vezeték = Kábel

A jel(ek) az un. ereken keresztül kerülnek vezetésre. Ezekhez tartoznak továbbá földelések (ált. minden érhez 1-1).

2.1 Fajtáik szerint:

Kábelek

Mono és Sztereó:
Egy vezeték, vagy kábel lehet mono vagy sztereó. Ez esetben a sztereó a két oldalt jelenti, a mono az egyiket (left v. right).

Érdekesség:
A házi 5.1-es rendszerek kábelezése is ezen elv alapján működik. A FrontL-FrontR az első kettő; RearL-RearR a hátsó kettő; Center a középső (mono), Sub a mély (mono, vagy 5.2nél sztereó). Ez 4db kábelt jelent.Árnyékolt vezetékek:
Egy jelvezeték (általában hangfal v. mikrofon) lehet árnyékolt. Ezt különböző eljárással csinálják, a cél ugyanaz: leárnyékolni a jelet, hogy ne interferáljon. Az árnyékolás leginkább a különféle villamos és mágneses erőtereket választja szét. Az árnyékolást maga a köpeny vagy páncél zárja.

Szimmetrikus vagy aszimmetrikus kábelezés:
Az hogy egy vezetékünk és az azon áramló jelünk szimmetrikus vagy aszimmetrikus, általában a forrástól (hangszer, mikrofon), a bekötéstől és annak a vezetési ill. felhasználási módjától függ.

Szimmetrikus:
Általában, mikrofonok, gitárok adnak le szimmetrikus jelet. Ennek pl. felvételi felhasználása a legegyszerűbb.

Pl.: Mikrofon -> szimmetrikus, árnyékolt kábel -> felvételi eszköz
Általában XLR csatlakozóval.

Aszimmetrikus:
Általában, billentyűk, gitáreffektek, adnak le aszimmetrikus jelet. Ha aszimmetrikusan dolgozunk, kábel fajtától, hossztól és egyéb tényezőktől függően, előfordulhatnak zajok, torzulások a közvetített jelben.

Így ha egy aszimmetrikus gitár jelet szeretnénk felvenni, szükségünk van egy „DI-Box”-ra ami átalakítja a jelünket szimmetrikusra hogy onnan a megfelelő kábellel köthessük be a „gitárosunkat”.

Csoportkábelek:
Több jel csoportos átvitelére használhatunk csoportkábelt. Ez nem azt jelenti hogy „egy vezeték visz mindent”. Épp ellenkezőleg: ha egy csoportkábelt gondolatban elvágnánk, azt látnánk hogy a nagyon vastag vezetékünkben, rengeteg ér fut.

Tehát a csoportkábel két végén található box-ba csatlakoztatott jelek, a egymástól elszigetelve jutnak el a másik végén található másik box-ba ahonnan külön tudjuk kikábelezni a jeleket. Ez mindössze azért van hogy pl. a színpadtól a keverőpultig ne 20 különböző vezeték gabalyodjon, (sokszor) a közönségen keresztül, hanem így egy kábelbe rendezve, egyszerűbbé válhat a jelátvitel.

Tipp:
Érdemes boltban kapható, gyárilag szerelt kábeleket használni. Az áruk ugyan (márkától függően) több mint ha mi rakjuk össze otthon, de ez a minőségibb, és persze egyszerűbb megoldás.

Pár márka: Datong, Klotz, LK, Proel, SE

Jó munkát 😀