Rendszer példák

Rendszer példák

Most, hogy tudod, mi a MIDI, a szintetizátor, a hang útja, ideje néhány döntést hozni. Most megpróbálok egy olyan rendszerezést feltárni, ami egy jobb képet adhat arról, mi is az a Home Stúdió. A rendszer példák sokat segítenek a választásban. Milyen stúdiót szeretnél? Csak egy otthoni elektronikus stúdiót? Esetleg egy helyet, ahol felveheted a gitárszólód, a basszusmeneteket és esetleg némi dobot készíteni alá? Lehet, hogy többre vágysz és egy modern, letisztult, erős számítógépes rendszert akarsz, ami bármit megcsinál neked? Ha van egy garázsod, egy nagy szobád és izgatja a fantáziád, milyen lenne a bandád muzsikáját felvenni – ebben az esetben is kétség kívül jól választasz.

A képre kattintva (egy táblázatot találsz, amin) egy pár megszokott felállást láthatsz, hogy milyen eszközök a legfontosabbak, illetőleg mivel bővítheted az adott rendszert. Minél lejjebb haladsz a táblázatban annál speciálisabb kiegészítőket találsz, melyekkel feldobhatod rendszered, hogy még komolyabb legyen és kielégítse az igényeidet.

Táblázat megtekintése

Az első csoportban találhatod azokat az elemeket, amik a stúdiódat használhatóvá teszik. A második csoport a teljes stúdió képének létrehozását segíti, míg a harmadik csoport minden szükséges pluszt tartalmaz. A legutolsó a kifinomult stúdiósok kiváltsága – meg persze azoké, akik tudnak és hajlandóak pénzt kiadni ezekre. Nem kell minden eszközt megszerezned! Ha például elsődlegesen hobbinak tekinted az egészet, elég az első csoportban felsoroltakat beszerezned és azzal is kiváló eredményt érhetsz el.

Elhagyhatod a keverőpultot, ha egy gyors számítógéped van. Később is vehetsz hozzá egy keverőt, ha úgy érzed, hogy tényleg szükségessé vált. Ha nincs otthon erőműved, hát fektess inkább egy kisebb keverőpultba és használd a számítógéped hangkártyáját. Nincsenek szigorú szabályok. Kreativitásod és elképzeléseid nem csak a zenében, de a stúdiód összeállításában is kiélheted. Példának okáért igen nagy a luk a keverő/hangkártya megoldás és a nagy többsávos DAW stúdió között. Természetesen használhatsz egy 4 sávos keverőt egy 8×8-as audio interfésszel és máris a tiéd egy középkategóriás keverőpulttal megáldott stúdió.

Mindenek előtt tisztázzuk le: itt minden a zenéről szól. A rendszer példák táblázata kizárólag azt segíti, hogy egy képet tudjunk alkotni arról, milyen lehetőségeink vannak és hogy érdemes kalkulálnunk. Ha elolvastad, már abban biztos lehetsz, hogy a kezdők legtipikusabb hibáit nem fogod elkövetni és nem fogsz egy többsávos interfészt, egy DAW rendszert és egy MPC 2500-ast megvenni majd rájönni, hogy van három drága cuccod, ami mind-mind ugyanazt csinálja. De természetesen nem fogja senki rád rúgni az ajtót és ordítani, hogy az effekt-processzor mit keres az asztalodon, ha csak hobbi-zenész vagy. A zenéd egy egyedi élményt kell szerezzen. Ha hip-hopra fáj a fogad, valóban nincs szükség sok szintire, de feldobhatod a rendszered egy lemezjátszóval.

Az egyik leggyakrabban előkerülő téma, ami a számítógépeket illeti a MAC vs. PC vita. Ha még nincs számítógéped, azt is el kell döntened (a mikrofonok, előfokok, erősítők, kivel-megyek-sörözni után), hogy melyiket vegyed. A Mac az Apple által gyártott számítógép, ami kétség kívül a leggyakrabban használt eszköz a profi stúdiókban. Hogy miért? Mert a hadrware és a software egymásra épülnek, összhangban vannak. Nem “fagy le”, minimális a hibák száma és még tetszetős is. A gond csak egy: az ára. Manapság egyre lejjebb viszik az árát, de még így is olcsóbban jövünk ki, ha összeállítunk egy PC-t a saját ígényeink szerint. A PC csak akkor lesz instabil, ha nem megfelelő drivereket használjuk és a gépet sok-sok más célra használjuk a zenekészítésen kívül. Szóval minden sallangos programot felejtsünk el. A számítógép paramétereiről még fogok pár szót ejteni – (mire figyeljünk az összeválogatásnál). Milliók dolgoznak PC-vel és igen sokan dolgoznak MAC-el. Mind a két tábor a sajátjára esküszik, a döntés rajtad és a pénztárcádon múlik.

Melyik szól jobban? Ha jó mikrofon előfokod, hangfalad, jó mikrofonod és konvertered (v. hangkártyád) van, a zenéd minden 24 bites rendszeren kitűnően fog szólni – feltéve, ha az eszközeidet használni is tudod. Érdemes árban hasonló kategóriájú eszközöket összeválogatni. Ez nem azt jelenti, hogy mindegyik eszköz ugyanannyiba kerüljön, hanem azt, hogy mindegyik hasonló szintet, tudást képviseljen a maga kategóriájában. Igen széles a paletta, ne aggódj! Az igazi élmény a stúdiózásban a drága előfokok és a hangfalak lennének? NEM! Az élmény maga a zene! Ha beleadod azt, ami vagy, akkor nagyszerű lesz.

A legkritikusabb pontja a profi hangnak a kreativitásod. Az eszközök, amik a profi hangzás eléréséhez kellenek:
1. Kiváló előfokok a mikrofonoknak
2. Kitűnő D/A konverterek
3. A célnak legmegfelelőbb mikrofon
4. Minőségi jelprocesszorok (vagy software)
5. Jó minőségű lehallgató eszköz, stúdió hangfal

Minden eszköz kiválasztásakor el kell döntened, hogy mennyit szánsz rá akkor is, ha az használt vagy nem a legfelkapottabb a piacon. A döntéseid meghozatalában szeretnék segíteni ezekkel az ismertetőkkel és rendszer példákkal. Remélem most is sikerült olyan tudást szerezned, amivel a célodhoz közelebb kerülhetsz.

Kérdések és válaszok:
K: Hip-hop és rap kell nekem! Mi a legjobb döntés?
V: Bárki tud hip-hopot csinálni! 🙂 Ha jó számítógéped van és nem egy elavult (windows 95 alapú) hulladék laptop, akkor kezdj keverő-mentes életet. Válthatsz többsávos megoldásra is, de baromi sok idődnek kell legyen, hogy az ütemeket kellőképpen rögzítsd.
K: Zenét szeretnék készíteni a házi videóimhoz. Semmi komoly, nem vagyok egy művész alkat. Szeretném, hogy jól szóljon.
V: Bármelyik alap rendszer megteszi. Szerezd be a Sonar vagy Acid software-eit, amikkel akár előre felvett hangokból is könnyen készíthetsz zenét, hangalámondást videóid alá.
K:Dance, techno, industrial zenét szeretnék csinálni. Milyen rendszert ajánlanál?
V: Keverő-menteset sok-sok virtuális hangszerrel és MIDI szinti hanggal. Lehet, hogy egy komolyabb MIDI billentyűzet is elkell. Egy jobb audio interface sokkal magasabb kategóriába emeli a rendszered.
K: Van egy együttesem, 5-en vagyunk. Akusztikus, ének és zongora hangokat szeretnénk felvenni. Az elektromos gitár is kell.
V: Egy belépő szintű többsávos felvevő teljesen elég. 12 sáv vagy több azért kelleni fog!
K: Nem tudom, hogy melyik az, ami nekem való.. SEGÍÍÍTS!
V: Olvasd át még egyszer az ismertetőket. Gondold végig, hogy mit akarsz és írd le egy papírra. Hallgass meg minél több véleményt!