C.j. Wega interjú

C.j. Wega interjú

Mikor először ismerkedtem C.j. Wega nevével és műveivel, számomra úgy tűnt, hogy egy őszinte és igen kitartó DJ rejtőzik mögötte, aki nem ismer határokat. Az interjú ezt egyértelművé tette. A keze alatt egy sajátos érzésvilága lesz a dallamoknak, amik lüktetve kísérik a jobbnál jobb ütemeket.
Irimescu Norbert 1982. január 19.-én születtet Erdély egyik poros kis városában: Satu-Mare (Szatmár). 16 éves kora óta pörgeti a house ritmusokat és már több saját alkotását is hallhattuk a Total Wipes kiadó névjegyével. Azóta saját netlabele is van Disco Sensation néven és még reméljük, hogy sokmindent tartogat számunkra a jövőt illetően.

Mikor döntöttél úgy, hogy Dj leszel, és hogy éreztél ezzel kapcsolatban akkoriban?

Valószínűleg már akkor tudtam, amikor édesanyám méhében voltam, szíve ritmusa diktálta nekem az irányvonalat 🙂 Kevésbé poétikusan kifejezve magamat, szerencsésebb helyzetben az ember életében eljön az a pillanat , amikor rájön a ritmusra, kialakul benne egyfajta érdeklődés aziránt és mint jó emberi tulajdonság a kíváncsiság engem is rabul ejtett és mindenáron fel szerettem volna fedezni a ritmust és uralni azt, vagyis inkább megszelídíteni. Ez többé-kevésbé sikerült is, de erről a rajongók tudnának hitelesen beszámolni.

Dj-ként mit jelent számodra a lemezlovaglás, mi dobogtatja meg a szíved?

A világot a ciklusok irányítják, a ritmus is egyfajta ciklus. Ismétlődik, keveredik, kavarodik, de számomra nem csak állandó körforgás, hanem egy felfelé irányuló spirál, és amikor két zene üteme egymáshoz idomul, az olyan, mint a szerelem, mint két világ szoros barátsága. Kérdem én! Kinek mit jelent és kinek nem dobogtatja meg a szívét a szerelem, vagy egy kaland egy ismeretlen világban? Egy-egy ritmust egymáshoz igazítani, ízlésesen olyan mint a főzés, a legjobb szakácsok is rögtönöznek, úgy születnek csak fantasztikus új ízek, és amikor egy mix létrejön akkor a megvilágosodás érzése tölt el. Rájöttem, megértettem és felfedeztem valamit a ritmus titokzatos világából.

Biztos voltak emlékezetes fellépéseid. Melyik fesztiválra vagy bulira vágysz, hol lépnél fel kérdés nélkül, most azonnal?

Most egy Tv adáson dolgozunk egyik kedves barátommal és arra koncentrálok keményen.
Azt hogy ez az adás hol, melyik csatornán fog játszódni azt még nem árulhatom el, de néhány hónap múlva megtudjátok. Most ez az amire legjobban vágyom, ez mindent überel majd.

A mixeidet hallgatva egy jófajta lüktetés érződik. Mára nagyon eltolódott a stílusok közti határ, mégis érdekelne, hogy számodra mi az, amitől “igazán funky” egy szám?

Hogy mitől jó valami azt az ember érzi, megfogalmazni, leírni, hogy mi jó és mi szép nehéz feladat, költőknek sikerülhet, de az is néhányunknak elemzésre szorul 🙂 Attól jó, amitől mások is úgy érzik hogy jó. Hasonló válasszal volt egy osztálytársamnak. A tanár adott neki egy feladatot, ami úgy szólt, hogy: Ismertesse az alábbi eredmény helyességének okát:
Ő ezt írta: A feladat állítása helyes, mert megfelel a könyvekben leírtaknak… És igaz volt, minek bonyolítani. 😀

Mit jelent számodra egy remix elkészítése? Milyen remixeket várhatunk a jövőben?

A remix csak akkor jó ha ihlet szülte. Ezért nem is tudom, hogy mire lehet számítani.
Azt megígérhetem, hogy az ihleteim mindig jótékonyan hatnak a zenei megnyilvánulásaimra.

Manapság elképzelhetetlen egy Dj a producer előtag nélkül 🙂 Egyre többen adják a fejüket saját számok elkészítésére, aminek mi nagyon örülünk. Szerinted ez mennyire állja meg a helyét egy Dj esetében?

Szerintem minden dj producer is egyben, de igaz, manapság mindenki producer, manager, meg webdizájner is, így a Dj-k esetében is előfordul túlzott önbizalom. Persze vannak kivételek, ami jót tesz a fülnek.

Egyre nagyobb teret kap a MIDI, így a digitális és laptop Dj-zés is. Mi a véleményed erről?

Nincs kétségem – ez a jövő. Azért is, mert megfizethetőbb és a keverő cucc szoftveresen megoldható, akár torrenttel is letölthető. De ahogy a bakelit dj-zés elveszti piacát úgy lesz talán egyre értékesebb. Biztos vagyok benne, hogy amíg lesz Dj, addig lesz bakelit is.

A talent-hunter nagyon szimpatikus kezdeményezés. 😀 Mit tanácsolnál a “kezdő” bedroom Dj-knek?

Elvi része:
Ami fontos, hogy legyen tehetség, ha ez megvan, akkor még nem vagyunk sehol!

Erős kitartás, önfejűség és hit kell. Hinni kell benne, hogy sikerülhet, azonban ne legyenek túlzott vízióink, mert amikor rájövünk, hogy bilibe lóg a kezünk, akkor lelkileg pofára esünk és elmegy a kedvünk az egésztől! Ezért fontos, hogy a jelenre, mindig a jelenre fókuszáljatok egy szép jövőképpel.

Talán hülyén hangzik, megpróbálom másképp megfogalmazni.. Tegyük fel, hogy van egy csaj, aki tetszik, aztán elkezdesz ábrándozni róla, úgy hogy még bele se kezdtél a hódításba, és amikor ott lenne a lehetőség az ábrándvilágból, már nem tudsz kiszabadulni, mert megijedsz a valóságtól.
Általában azt mondják, hogy gyakorolj sokat, nagyon sokat – én pedig azt mondom hogy ne vidd túlzásba, csak akkor csináld, amikor ihletet érzel, mert csak akkor lesz belőle fejlődés.
Az ember olyan bolond, hogy képes olyan dolgokat erőltetni amihez nincs kedve, így a kedvenc időtöltését is megunhatja.

Gyakorlat:
Keressetek olyan csatornákat, adókat, ahol jelen tudtok lenni. Neten, rádióban, tehetségkutatókon.
Fontos hogy legyen egy Mentorotok, aki felkarol és egyengeti utatokat.
Nem elég a szomszéd Józsi, aki azt mondja, hogy te vagy a legzsírabb, ezt a világnak is tudnia kell!
Sose legyen problémád abból, hogy honnan jöttél, értsd úgy ahogy van.
Mindenki egy helyről jött.

Ki a kedvenc producered, előadód, Dj-d?

Producer: Axwell
Előadó: Michael Jackson
Dj: Pete Tong, Paul Oakenfold

Szerinted milyen mértékben befolyásolják a 90-es évek zenéi a mai slágereket?

Úgy hallom én, hogy benne van egy kicsi 80-as évek is, ami nekem nagyon tetszik – az a sok Commodore 64 szinti hang, amit belecsempésznek az új számokba, szinte minden műfajba.
Semmi bajom a jelenséggel.

Tervek? Jövő?

Tervem a Tv adás megszervezése, a Disco Sensation netlabelem népszerűsítése, mert nekem ez jelenti a jövőt! Természetesen a The Four Season folytatása és egy új Ministry of Sound mix – de ez még titok 🙂

C.J. Wega - Disco Sensation