In-ear füldugó utazáshoz

In-ear füldugó utazáshoz

Zúgás, csörgés, rázkódás, kiabálás, vidámpark hangzás néha kevésbé vidám hangulattal – szerintem a tömegközlekedők többsége érti, hogy mire gondolok. Az utcán a hangminőség már csak tényleg nagyon szűk réteg számára érdekes vagy megengedhető. Az sem valószínű, hogy Ultimate Ears UE 18 Pro vagy JH16 Pro-val teljes léleknyugalommal felszállnék tömött villamosra, és itt nem a menőségi faktorra, inkább az eszköz értékére célzom.

Mivel régóta viselek “agybadugós” in-ear fülhallgatókat, elgondolkoztam azon, hogy miként lehet még jobb szigetelést elérni. Pár füles csere után úgy éreztem itt az ideje a gumiharangot cserélgetni és meghallgatni az “eredményt”. A hatás nem maradt el: a gumiharang (fülesbogyó) cseréje sokkal drasztikusabb változást okozott a hangminőségben, mint gondoltam, ráadásul ez egyenes arányban volt a szigetelés  mértékével és minőségével (amire viszont számítottam) 🙂

in-ear3Kiderült, hogy a Sony EX füleseimhez Sony Hybrid gumiharangot kaptam, ami meglepően sikeres a piacon, de továbbmentem és egy pár 80 Ft-os patikában kapható füldugót és két egyszerűbb gumiharangot feláldoztam, hogy jobb szigetelést és ütős basszust kapjak. Levágtam kb. fele hosszúságúra a füldugót, összenyomtam korong alakúvá, bőrlyukasztóval kilukasztottam, a fülbogyót kifordítottam, beleraktam, levágtam a tetjét (amit kifordítottam az előbb) és voilá, nagyjából 100 Ft-ból megvan a DIY foam-os füldugó.

Összenyomkodom, berakom a fülembe és pár másodperc alatt felveszi a hallójárat alakját, teljesen kitöltve és szigetelve azt. Hirtelen drasztikus mértékben több basszust hallani, a magasak is a helyén vannak és mintha több részlet kijönne a zenében. Szuper! Egészen addig, míg a harmadik használat után szét nem szakad a füldugó, mivel – sajnos rá kellett jönnöm – ezt nem ilyen igénybevételre tervezték.

Itt jött képbe a karácsonyfa dugó és egyéb alternatívák, melyek nem mozgatták meg a fantáziámat annyira, mint a Comply nevű cég termékei, amik leírásuk alapján sokkal strapabíróbbak az átlag memory foam-nál, ugyanannyira kényelmesek és megfelelő szigetelést (ezzel pedig hangminőséget) nyújtanak. Nem is gondolkoztam sokáig, a Comply T-400-at a gyártó weboldalán megrendeltem kék színben (YEAAAH!) és vártam.. össz-vissz csak 15 napot, ami korrekt. 10 USD egy picit több, mint a 80Ft-os füldugó, de nézzük csak meg mit hozott a posta:

Ez már nem kispályás DIY cucc, ez itt a gyári memory foam füldugó kérem szépen! A leírás szerint kismillió fülhallgatóval kompatibilis, ide értve az Ultimate Ears, Denon, Sony, Monster, Beats, Apple, stb. füleseket a belépő kategóriától a felső kategóriáig  (nem beleszámítva az egyedi gyártású termékeket). A felhelyezés ugyan nem volt egyszerű, de meg kell vallanom, a kinézet magáért beszél, elsőre beleszerettem.

A kék szín szerintem nagyon pofásan mutat. Testhőre az szivacs szerű anyag tovább lágyul, ami még kényelmesebbé teszi azt. A normál memory foamhoz képest ez valamivel sűrűbb (más denzitás) és mintha gyorsabban nyerné vissza az alakját, ami nem utolsó szempont. Így is elég bután néz ki, amikor az összenyomkodás után a fülembe helyezem és hosszú másodin-ear2percekig tartom a fülemben, mire hajlandó átvenni a hallójáratom alakját. Cserébe kényelmes, nem akar kiesni, szuperül szigetel (nem annyira, hogy a kocsi dudálást ne halljuk meg, ez nem szurok).

A kinézet csak egy dolog, jött azonnal a teszt. A legnagyobb sokk akkor ért, amikor  eltűntek a megszokott közepek. A Yamaha monitorok után ez még érezhetőbb volt, ami valószínűleg amiatt van, hogy a mélyek drasztikus megjelenése felborítja a hangképet, a memory foam pedig kellően mélyre hatol a hallójáratban, eltompítva a magas és közép-magas frekiket. Az EQ-val 80%-ban helyre lehetett pakolni a dolgot, de még így is érezni némi tompa hatást a “normálisan” lekevert daloknál, ami azt hiszem megbocsátható. Hátránya, hogy a fülzsír szinte azonnal beszínezi a párnát, ami gyárilag kissé tapad is, cserébe viszont tiszta vízzel (óvatosan) mosható.

A buszon ülve már kevésbé érezni a hangkép agresszív mély tónusait, ami pozitívum. Az eddigi – nem túl sok – használat után azt mondanám, hogy jó ideig ki fog szolgálni. Ha pedig nem, még mindig válogathatok a helyes kis katalógusból, amit a csomaggal küldtek:

Itt nem egy referencia fülhallgatóról, mint inkább olcsóbb megoldásról beszélünk a hétköznapokra. Javaslom mindenkinek, akinek fontos a zenehallgatás út közben, hogy játszon a füldugókkal, ha nem szeretne több tízezer forintokat áldozni ilyen felhasználásra. A “kevés a basszus” probléma nem a fülhallgató cseréjével orvosolható, hanem EZZEL, ezt már biztosan kijelenthetem. A piacon sok cég árul temérdek megoldást a problémára, érdekes lehet még a Monster Gel széria, mely a memory foam helyett zselét használ és hosszabb élettartamot ígér.