Gate, Expander

Gate, Expander

A mostani videó a zajzár – angolul gate v. noise gate – alapvető funkcióját részletezi, illetve betekintést ad néhány olyan trükkre, ami hasznos lehet a zenekészítés alatt vagy a keveréskor előálló problémák megoldásánál.

Fontos: Alapvető funkciókat is használhatunk kreatívan, amivel kevesebb pluginre van szükségünk és több ötletünk lehet a későbbiekben egyedi hangok formálására.

Fontos: Érdemes kevesebb plugint használni, de azokat jól megismerni, mert hosszú távon így gyorsabban tudunk dolgozni és nem a különböző paraméterek véletlenszerű állítgatásával kell az időnket tölteni.

A videóban a kompresszorok által “elrontott”, lapos hangzás dinamikusabbá tételére is használt expanderről is sző esik, mely használható de-verbként is.

A megtekintést most is minimum 720p felbontásban javasoljuk, hisz a zenében hallható részleteket ekkor lehet a leginkább hallani.

Mi is az a Zajzár?

A zajzár vagyis a gate egy hasznos dolog. A gate csökkenti a jelet, ha az egy megadott határérték alá esik. Ha egy nagyon csendes szobában dolgozol, semmi szükséged a gate-re. Legtöbbünk viszont rákényszerül, hogy egy olyan otthoni stúdióban dolgozzon, ahol hallani a madárcsicsergést, a repülők távoli zaját és ezek mind-mind visszakerülnek a felvételünkbe. Egy jól beállított gate erőteljes javulást eredményezhet a zaj-értékben, olyan hatást keltve, mintha a felvétel egy süket szobában készült volna. Ha rosszul van beállítva, akkor természetellenes, gépek “lélegzéséhez” hasonló tudományos-fantasztikus hangokat kaphatunk. Az igazi megoldás a szoba akusztikájának javítása, de akik ezt nem tudják megtenni, használják a gate segítségét.

A gate manuálisan is előállítható a szekvenszer segítségével: az egérrel fel tudjuk nagyítani az adott felvételi sávot és sebészi pontossággal tudjuk elnémítani (silence) azokat a részeket, amik nem kellenek oda, például egy nem kívánatos lélegzetvételt vagy a kutya ugatását a szünetekben. Ha a kutya ugatása az ének alatt is hallatszik, akkor nem használ a gate se. Adjunk neki kaját, azzal el van egy darabig!