A harmonikus keverés (DJ)

A harmonikus keverés (DJ)

Most elsődlegesen a DJ-k számára szeretnék kedveskedni ezzel az összefoglalóval, de ez a kis elmélet minden zenélni vágyónak jól jöhet. Biztos hallottál már olyan előadást, ahol több dal követte egymást. Ezt lehet szépen és “amatőr” módon is csinálni. A DJ-k azok, akik a legtöbb hasonlót teszik munkájuk során, így egyértelmű, hogy számukra égető kérdés az egymásra építhető és egymással harmoniában lévő dalok összeválogatása, megfelelő keverése. Kezdjünk valami újjal és egyben régivel, egy ideológiával és egy technikával szeretnélek benneteket megismertetni, amit a világ legnevesebb DJ-i tudatosan és sikerrel alkalmaznak.

A harmonikus keverés az egymással hangok szerint párosítható dalok megfelelő kiválasztásán és rendszerezésén alapszik. Az első lépés, hogy meghatározzuk egy szám legfontosabb hangjegyeit, tempóját és találjunk olyan dalokat, amik passzolnak. Fontos megértenünk azt is, hogy egy dal sebességének változtatása a kulcshangok megváltozását eredményezheti. Még a legkisebb változtatás is beleszól a hangnembe, de 6% különbség egy teljes hangot léptet.

A 6% szabály

Ha százalékokról beszélünk, legyen a 6 a bűvös szám: eltolja a hangokat megváltoztatva azok hangmagasságát is. Ha az eredeti dal F mollban íródott, a 6%-os sebességnövelés G-mollt eredményez. A tempó csökkentése fordított hatással bír: a dalt egy hanggal lejjebb tolja.

3% szabály

Van egy alapszabály a kisebb változtatásokhoz: ha a tempót kevesebb, mint 3%-al változtatod, azonos kulcsot tarthatsz. Ha ennél többet használsz, alkalmazd a 6% szabályt. Ez azért működik, mert 3% a középpont. 3% alatt minden közelebb lesz a kulcshanghoz (F-moll) és minden felette közelebb lesz a 6%-os kulcshoz (Gb-moll vagy E-moll, attól függően, hogy a sebességet növeled vagy csökkented).

Példák

Két dalt keverünk F-mollban, amiknek egész hasonló BMP száma van (percenkénti-ütemszám): 130 és 131. Harmonikusan összekeverhetjük őket, mert a különbség 3%-nál kevesebb. (A keverésnél figyeljünk, hogy a hab ne essen össze!)

Következőleg két dalt keverünk A-mollban, de különböző tempóban. Az első dal 128 BPM, míg a második 136 BPM.Hogy ütemre igazítsuk a lassabb számot a gyorsabbra, pontosan 6,25%-os sebességnövelésre van szükség. Ez a lassúbb dalt egy hanggal felfelé tolja, H-mollal, mint inkább A-mollal. Az új kulcsok nem lesznek kompatibilisek, mert az A-moll (8A) és a H-moll (3A) nem harmonikus Camelot számok. A Cameloti számításról lentebb beszélek.

Ha a DJ eszközöd vagy softwared rendelkezik “Master Tempo” funkcióval, használd is azt! A Master Tempo egy hangmagasság korrigáló technika, ami könnyűvé tesz bármilyen harmonikus keverést még drasztikus sebességváltoztatás mellett is. A megfelelő hangmagasság elérésekor kapcsold be a funkciót, így biztos lehetsz, hogy nem esel ki a kulcsból. (Természetesen az is előfordulhat, hogy a kulcs megváltoztatására van szükség a megfelelő hangmagassághoz pedig a tempó változtatása segít. Ettől függetlenül érdemes a legtöbb esetben a gyári tempónál bekapcsolni ezt a lockot.) Ha növeled egy A-moll szám sebességét 6,25%-al Master Tempo mellett, akkor is A-mollban marad.

A key-lock esetében, mint a Master Tempo figyeljünk arra, hogy a 3%-os sebességkülönbség kisebb-nagyobb torzítást eredményezhet az eredeti hanghoz képest. Ezért is fontos az egymásra keverendő számokat úgy összeválogatni, hogy a lehető legkisebb legyen köztük a különbség. A 3% különbség még elfogadható. Key-lock mellett a hangmagasság állítása felfelé jobban fog hangzani, mint lefelé. Ha például egy 133 BMP-es számot 136 BPM-re gyorsítunk, az jobb hangzást produkál, mint a 130 BPM-re lassítás során. Ez a különbség a hangból kivágott és beilesztett darabokból adódik. Egy dal gyorsításakor néhány 44,000 szelet/mp kivágásra kerül, hogy rövidítse a hosszúságot. A dal lassításakor néhány bekerül, ami meghosszabbítja a hanganyagot. A digitális key-lock esetében hasonló szeletek kerülnek vissza a zenébe, de ez még így is észrevehetően ront a hangon. Tehát fontos szempont, hogy a leglassabb zenével kezdjünk és a leggyorsabbal végezzünk, de lehetőleg az eredeti számot gyorsítsuk, mint lassítsuk!

Kis fejszámolás és a tempóból sokminden kiderül:
75 BPM-nél 6% = 4.5 BPM
100 BPM-nél 6% = 6 BPM
125 BPM-nél 6% = 7.5 BPM
150 BPM-nél 6% = 9 BPM

Tehát ha a sebességkülönbség 3%-nál kisebb, marad ugyanaz a kulcs, míg ennél nagyobb különbség a 6%-os változtatást ígényli. Az új +6%-os kulcsot egyszerűen ki tudod számolni: adj 7-et a jelenlegi Camelot kódhoz. A tempó csökkentése esetén vegyél el hetet a Camelot kódból.

Mi az a Camelot metódus?

Harmonikus keverés esetén minden számnak hasonló kulcsban kell lennie? Miért jó ez? Mert elkerülheted a durva kulcsváltásokat és a kreativitás új formáját élheted meg, akár élő mash-up keverés esetén is. Olyan lehetetlen kombinációkat is kipróbálhatsz, amire eddíg maximum az őrültek gondoltak (pl. Beatles és Jay-Z). Ezen felül olyan folyékony mixeket készíthetsz, mint Paul Van Dyk. A harmonikus keveréshez minden dal kulcsát ismerned kell. Erre az egyik létező legjobb megoldás a Mixed In Key nevű software, ami könnyedén betölt bármilyen MP3 vagy WAV file kollekciót. A scan befejezése után minden dal mellé megadja annak kulcsát Camelot kódrendszerben (pl. 4A, 6B), amit itt láthatsz:

Ezen a keréken a zenei hangok órákként vannak feltűntetve. Ez olyan, mint az órák skálája. A 4 óra megfelelője 4B és 4A. A “B” a dúr, az “A” a moll megfelelője. A DJ szett harmonikusságához a keverésnél egy órát hozzá lehet adni és egy órát el lehet venni. Ez olyan, mintha egy órát változtatnál előre vagy hátra irányban.

A zenéid harmonikus mixeléséhez használd ezt az egyszerű metódust! Ez minden zenei stílusnál működik, hiszen zene-elméletre épül.

A Mixed In Key sok neves DJ-nek nyújt segítséget (köztük Deep Dish, Pete Tong, Kuffdam, Blank & Jones), ne féljetek használni! Shane54 4 perc alatt 20 számot kevert harmonikusan, ezt a demót a cég honlapján közvetlen meg lehet hallgatni.