2. Stílusjáték

2. Stílusjáték

Üdv Játékosok és érdeklődők!

Elindult a második stílusjáték, melynek heti feladványait és a pályázott demokat itt láthatjátok majd. Minden héten vasárnap kerül lezárásra az adott stílus és ugyanekkor lehet a szavazatokat is leadni, melyhez a szavazó hivatkozást mindig megtaláljátok ezen az oldalon. A szavazás zárt Facebook csoportunkban történik, az eredményeket mindig feltűntetjük itt is.

FONTOS: A beküldéshez létrehoztunk egy soundcloud csoportot, amit ide kattintva értek el. Ide egyszerűen fel tudtok tölteni vagy átlinkelni zenét. Innen mi a megfelelő lejátszási listába fogjuk rakni, más dolgotok nincs vele 😉

Stilusjatek2-ny

1. hét - Bossa Nova (Lezárult)

Bossa Nova

Stílust választotta: Gáspár István

Irányadó: Bossa nova (jelentése: “új divat”) egy brazil zenei stílus, amit João Gilberto alkotott meg. A stílus a szambából alakult ki, de a bossa nova harmóniamenetei komplexebbek, ritmikailag kevésbé erőteljesek. A bossa novát leginkább nylon-húros klasszikus gitáron játsszák, inkább ujjakkal, mint pengetővel. A legpuritánabb formátumú bossa-előadás a gitárral kísért éneklés. Bár nem annyira prominensen mint a gitár, de a zongora is jelen van a bossa novában. A zongora jelenti a stílusbeli hidat a bossa nova és a jazz között. 

A lábdob általában az “1-és3-és1” patternt követi. A nagyzenekari kíséret leginkább az észak-amerikai bossa novára (amit gúnyosan liftzenének, vagy lounge zenének is neveznek) jellemző. A feladat nem köt ki kizárólagos hangszereket, minden bossa nova ritmikával ellátott kezdeményezés elfogadott, legyetek kreatívak! Kezdésnek javasoljuk a gitár ritmusát figyelni és ebből kiindulni.

Nyertes: Phaeny (Tóth Tamás)

Pályázatok:

2. hét - Chill Out (Lezárult)

Chill-Out

Stílust választotta: Vígh Levente

Irányadó: A Chill out (más néven chillout, chill-out, vagy röviden chill) egy nyugalmat árasztó zenei stílus, mely a hallgatójában kikapcsolódást, ellazulást eredményez. Kezdetben nem voltak műfaji jellegzetességek, a lényeg a pihentető, relaxáló hatás volt. Mára a chilloutot inkább puha technonak, illetve lágy disco zenének értelmezik. Napjainkban tehát inkább az elektromos chillout nyert teret. 

A hangszerelést illetően nincs megkötés, maradjunk a példa zene üteménél és az elsődleges szempont a kreatív megoldások, dallamok beépítése legyen.

Nyertes: Megyeri Viktor

Pályázatok:

3. hét - Breakbeat (Lezárult)

Breakbeat

Stílust választotta: Révfalvi Attila

Irányadó: A legtöbb elektronikus zene alapját egy lineáris ritmuslap jelenti, ám ennél a stílusnál a ritmikába csempészve tört hatást eredményez. Innen ered az elnevezése is. Két irányvonalat különíthetünk el: az egyik ilyen ág az ún. Florida-breaks nevét onnan kapta, ahol először megszületett (70-80-as évek) és elterjedt, vagyis Floridában. A nu skool breaks, a freestyle és electro műfajok keveréke.

A mai breakbeat gyorsabb (leggyakrabban) 120-140 bpm tempójú. Ritmusképlete a Jungle-nél egyszerűbb, de szintén tört. A funky-s beütésű dalok sem ritkák. Nagyon sok más zenei stílussal, hangzással találkozhatunk egy-egy dalon belül is, pl: Hip-Hop, Funky, Funk, House (Introspective), Progressive House, Elektro, Ragga (Aquasky & The Ragga Twins), Tribal, Acid. 

Nyertes: Denio és Lipaz

Pályázatok:

4. hét - Drum & Bass (Lezárult)

Drum & Bass

Stílust választotta: Lang Viktor

Irányadó: A drum and bass tempóját tekintve általában 160-180 BPM között mozog. A drum and bass elnevezés tévesen arra a következtetésre vezethet, hogy a zeneszámok kizárólag dob- és basszuselemekből állnak. Ugyan ez természetesen nem igaz, a legfontosabb részét képezik a stílusnak, és általában a dal egészében dominálnak. A stílus nagy hangsúlyt fektet a mélyebb basszusra, amely éppen annyira hallható, mint érezhető. A ritmusok a breakbeathez hasonlóan törtek, nem nehéz felismerni a stílust.

Nyertes: Phaeny

Pályázatok:

5. hét - Hip-Hop (Lezárult)

Hip-Hop

Stílust választotta: Tóth Tamás

Irányadó: A hiphop egy zenei műfaj és egy életstílus is egyben, ami magában foglal megannyi dolgot, például a zenét, az öltözködést, a szlenget. A hiphop az Egyesült Államokból, Bronxból indult.

A hiphop elsősorban egy szubkultúra, mivel van saját zenei stílusa, ami az MCing/emszízés = ütemre szövegelés, rappelés és a DJing/Scratch = lemez-karcolás, van saját tánckultúrája is, ami a break, rajz/festői stílusa a graffiti, valamint rengeteg sport, ami még hozzá köthető, pl. a kosárlabda és a streetball. A hiphop alkotások témája, hangulata, a műfaj bármelyik területén laza, határozott, agresszív, néhol bolondos. Ez arra vezethető vissza, hogy a stílus Amerikából származik, főleg azokból az időkből, amikor az afroamerikaiakat elnyomták.

Nyertes: Bwotha

Pályázatok: